telefoon: +31 348 470 894Email: info@eigen-rijder-worden.nl

eigen rijder worden

niwo papieren

niwo papieren


Met de niwo papieren wordt bedoeld de vergunning die nodig is om als eigen rijder, transportondernemer of zzp-er transporten te mogen uitvoeren. De vergunning wordt in Nederland afgegevend door de NIWO. De vergunning kun je aanvragen als je kredietwaardig, betrouwbaar en vakbekwaam bent.

 

vakdiplomaVolgens de Wet Wegvervoer Goederen ('WWG') dient u over de NIWO papieren (officieel heet de vergunning de Eurovergunning) te beschikken als u:
1. beroepsgoederenvervoer verricht tegen betaling; en
2. uw kentekenbewijs een laadvermogen van meer dan 500kg vermeldt.

 

Mocht u de NIWO papieren niet willen of kunnen halen en uw kentekenbewijs vermeldt een laadvermogen van 500kg, dan dient u uw voertuig te laten terugkeuren. Dat betekent dat uw laadvermogen maximaal 500 kg bedraagt. Er is dan geen verplichting om in het bezit te zijn van de niwo papieren.

 

Onlangs heeft de verkeerspolitie landelijk gecontroleerd of de eigen rijders, transportondernemers en zzp-ers reden in overeenstemming met de WWG (dus: ofwel NIWO paieren ofwel bewijs van terugkeuring).


Sommige gecontroleerde, vooral, eigen rijders en zzp-ers hadden geen NIWO papieren, en ook geen bewijs van terugkeuring. Zij mochten van de verkeerspolitie daarom niet doorrijden.

 

Aanvragen NIWO papieren
U dient bij de Stichting NIWO de NIWO vergunning aan te vragen. De vereisten voor de NIWO vergunning zijn dat u:
(1) kredietwaardig bent;
(2) het diploma van vakbewaamheid bezit; en
(3) beschikt over een integriteitsverklaring beroepsgoederenvervoer.

 

Terugkeuren van uw voertuig
Bij de Rijksdienst Wegvervoer (RDW) kunt u uw bestelbus laten terugkeuren. Dat betekent concreet dat het laadvermogen van uw bestelbus ten hoogste 500kg zal bedragen.
Het laadvermogen staat aangegeven op uw kentekenbewijs en wordt als volgt berekend:

Toegestane maximum massa – ledig gewicht = laadvermogen

Het laadvermogen is dus een vast getal.

Terugkeuren kan op twee manieren, nl door alleen de waarden op uw kentekenbewijs te laten wijzigen (slechts een administratieve handeling) of door uw bestelbus opnieuw te laten wegen.

U kunt twee waarden laten wijzigen, nl de toegestane maximum massa en het ledig gewicht. In het ledig gewicht is het gewicht van schappen, gereedschap, reservewiel opgenomen. Wij raden u daarom aan uw bus opnieuw te laten wegen in de staat waarin u de bus gebruikt (dus voorzien van schappen, gereedschap etc.). Op die manier wordt het ledig gewicht van de auto opnieuw vastgesteld.


Let op: Indien u kiest voor een administratieve terugkeuring, loopt u het risico dat het ledige gewicht van uw bus te laag wordt vastgesteld en dat er een hoger (en dus onjuist) laadvermogen overblijft. Dat geeft het risico dat u meer lading meeneemt dan mag volgens het vermelde laadvermogen. Dat kan betekenen dat de toegestane maximum massa te hoog wordt, immers toegestane maximum massa = ledig gewicht + laadvermogen. Daarmee maakt u zich schuldig aan overbelading en dat is een economisch delict.

 

Procedure terugkeuring
U dient bij de Rijksdienst Wegvervoer (www.rdw.nl) een afspraak te maken om uw bestelbus te laten terugkeuren. Het opnieuw wegen van uw bestelbus zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Vervolgens moeten de waarden in uw kentekenbewijs aangepast worden. Daarna wordt het kentekenbewijs naar u teruggestuurd. Al met al duurt het terugkeuringsproces 12 dagen.

 

Let op: indien u al beschikt over NIWO papieren, hoeft u uw bus niet te laten terugkeuren!

Let op: indien u een bus least, dient u zelf de NIWO papieren te behalen. Indien u uw bus wilt laten terugkeuren, moet u dat laten regelen door uw leasemaatschappij.

 

Wat mag een ZZP'er onder WWG wel en niet?

Een ZZP-er in het transport dienst zelf over de NIWO papieren te beschikken.


Volgens de WWG mag een transportbedrijf alleen gebruik maken van chauffeurs die bij hem in loondienst zijn (de zgn. 'eis van dienstbetrekking'). Een ZZP'er kan zich dus niet verhuren aan een transportbedrijf en met de NIWO vergunning van dat transportbedrijf rijden. De zzp'er is namelijk niet in dienst bij dat transportbedrijf.
Een NIWO vergunning kan verder niet worden uitgeleend aan een ander transportbedrijf. De NIWO vergunning wordt namelijk aan een specifieke ondernemer (de aanvrager) afgegeven.
Een ZZP'er die zelf over een vrachtwagen beschikt (gehuurd, geleased of in eigendom) wordt aangemerkt als vervoerondernemer en moet zelf over en NIWO papieren beschikken.